dinsdag 24 september 2013

RECENSIE | Gesualdo - Jeroen Terlingen

De Italiaanse componist Carlo Gesualdo vermoordde zijn vrouw, haar minnaar en (waarschijnlijk) hun dochtertje. Hij ging vrijuit, want hij was het neefje van de paus en twee kardinalen.
Oud-Vrij Nederlandredacteur Jeroen Terlingen schreef het spectaculaire levensverhaal van Gesualdo (1566-1613), telg van een van de machtigste adellijke families in de Italiaanse renaissance, sadist en masochist. In Gesualdo komt de kleurrijke renaissance tot leven. De strijd om macht en aanzien tussen de pauselijke staat, hertogdommen, stadstaten en graafschappen heeft een sensationeel cultureel leven tot gevolg, waarin ook de corruptie en zedelijk bederf met elkaar wedijveren.
Gesualdo is een literaire biografie, verteld door de vier belangrijkste vrouwen in het bestaan van Carlo Gesualdo. Een verhaal over autonomie en authenticiteit betreffende het leven van deze op 8 september 1613 op 47-jarige leeftijd overleden componist en moordenaar..

Ik moet eerlijk toegeven dat ik voor dit boek nog nooit gehoord had van Carlo Gesualdo, componist én moordenaar. Maar zijn levensloop is erg intrigerend en je kan er gerust een boek mee vullen. Jeroen Terlingen weet op een heel bijzondere manier een beeld te scheppen van het dagelijks leven van de adel tijdens de renaissance. De decadentie en de vreemde gewoontes aan het hof worden prachtig geschetst. Ook krijg je een goed beeld van de politieke situatie in die tijd. De kerk en de paus hadden ontzettend veel macht en velen grepen dan ook elke gelegenheid aan om hier een graantje van mee te pikken.

Door de vier belangrijkste vrouwen uit het leven van Gesualdo aan het woord te laten krijg je als lezer een compleet beeld van hem. Je krijgt het verhaal te lezen van zijn moeder, de dienstmeid van zijn eerste vrouw, zijn muze en zijn tweede vrouw. Hij was geen doetje en ik vond hem echt een rare snuiter. Overigens vond ik dat bijna alle personages er vreemde zeden en gewoontes op na hielden.

Dit boek is niet dik, maar het is er wel eentje waar ik m'n verstand moest bijhouden. Bij het lezen van dit soort (historische) boeken doe ik graag wat extra opzoekwerk. Ook bij Gesualdo had ik het echt nodig om dingen op te zoeken. Ik ken niks van muziek, dus die terminologie was me compleet vreemd. Verder komen er heel veel Italiaanse namen en personages in voor, wat ervoor zorgde dat ik regelmatig terug moest bladeren. Nu is dat met een fysiek boek net iets makkelijker dan met een e-book natuurlijk. Achteraan vind je ook een verklarende woordenlijst, maar die vond ik heel beperkt. De muziektermen had de auteur van mij ook best mogen opnemen in die lijst.

Gesualdo is zeker een aanrader voor fans van klassieke muziek en liefhebbers van de renaissance.


Meer weten? Op deze website kun je bijvoorbeeld naar Gesualdo's muziek luisteren.

Score:
«««

Gesualdo
Jeroen Terlingen
Aantal pagina's: 137
ISBN 9789081954389
Uitgeverij LetterRijn (september 2013)

Dit boek telt mee voor de Ik lees Nederlands!-uitdaging.


Met dank aan uitgeverij LetterRijn voor het recensie-exemplaar.

2 opmerkingen: