zondag 25 februari 2018

Tussen de regels #81

Elke zondag kun je hier terecht voor het boekennieuws van de afgelopen week. De genomineerden voor de Woutertje Pieterse Prijs, de longlist voor de Europese Literatuurprijs én nog meer fijne vooruitzichten voor Netflix-kijkers!


* Woensdag werden de vijf genomineerden voor de Woutertje Pieterse Prijs, de prijs voor beste oorspronkelijk Nederlandstalige jeugd- of kinderboek, bekend gemaakt. Genomineerd zijn De zweetvoetenman. Over rechtszaken & regels (en een hoop gedoe) van Annet Huizing en Margot Westermann, En toen, Sheherazade, en toen? van Imme Dros en Annemarie van Haeringen, Lampje van Annet Schaap, Onder mijn matras de erwt van Ted van Lieshout en Wij waren hier eerst van Joukje Akveld.

Kluun gaat onder zijn eigen naam, Raymond van de Klundert, een autobiografische roman over zijn familiegeschiedenis schrijven. De 53-jarige auteur ondertekende hiervoor dinsdag zijn contract bij uitgever Lebowski, na vijftien jaar bij uitgeverij Podium. "De familieroman wordt enerzijds een ode aan living in the love of the common people en anderzijds een zoektocht naar de grondvesten van mijn eigen karakter, via mijn ouders en de ouders van mijn ouders. Het wordt het eerlijkste boek dat ik ooit geschreven heb.", aldus Kluun.

* De longlist voor de Europese Literatuurprijs 2018 is ook bekend gemaakt. Elf Nederlandse boekhandels hebben twintig titels geselecteerd die volgens hen tot de beste Europese romans behoren die in 2017 in het Nederlands zijn verschenen. Onder de genomineerden o.a. De acht bergen van Paolo Cognetti, Het achtste leven (voor Brilka) van Nino Haratischwili en Het monster van Essex van Sarah Perry. De volledige lijst kun je hier terugvinden.

* Uitgeverij Clavis is genomineerd voor de Bologna Prize for the Best Children’s Publishers of the Year. Deze jaarlijkse prijs wordt uitgereikt aan de uitgeverijen in de zes werelddelen die zich specialiseren in kinder- en jeugdboeken. Of Clavis de prijs ook kan verzilveren, weten we op 26 maart.

* Annelies Verbeke ging afgelopen woensdag met de J.M.A. Biesheuvelprijs voor beste Nederlandstalige verhalenbundel aan de haal. Ze won met haar bundel Halleluja, waar de jury o.a. deze lovende woorden voor over had: "Halleluja is een doorwrochte bundel vol prachtige zinnen, sterke vondsten, geloofwaardige eigenaardigheden en personages om in je hart te sluiten – en soms ver van je vandaan te houden."

Netflix heeft de wereldwijde rechten van de Duitse serie Parfum gekocht. De serie is een moderne, duistere versie van de literaire klassieker Het parfum van Patrick Süskind en wordt dit najaar op Netflix verwacht. Parfum laat geeft een moderne draai aan het verhaal. Een profiler onderzoekt een aantal moordzaken, die leiden naar een groepje jongens op een kostschool die experimenteren met het manipuleren van mensen met geur.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten