zondag 17 september 2017

Tussen de regels #60

Deze week staat Tussen de regels bijna helemaal in het teken van literaire prijzen. De Thea Beckmanprijs, de Dioraphte Literatour Prijs, de ECI Literatuurprijs, ... Elena Ferrante en Roald Dahl maken het nieuws van deze week compleet.


* Rob Ruggenberg won zaterdag de Thea Beckmanprijs voor zijn boek Haaieneiland. Hij werd bekroond door zowel de kinder- als de vakjury.

* De film Tonio, naar de gelijknamige roman van A.F.Th. van der Heijden, is bekroond met de Parel voor Beste Boekverfilming 2017.

* Weg van Jowi Schmitz werd door de jury bekroond met de Dioraphte Literatour Prijs 2017 in de categorie "Oorspronkelijk Nederlands". De prijs in de categorie "Vertaald" is voor Een van Sarah Crossan. De publieksprijs ging naar De negen kamers van Peter-Paul Rauwerda.

* De jury van de Libris Geschiedenis Prijs 2017 maakte gisteren bekend welke vijf boeken nog kans maken om te winnen: Fout in de Koude Oorlog van Martin Bossenbroer, Jacobs vlucht van Craig Harline, Het verboden boek van Ewoud Kieft, Oranje tegen de Zonnekoning van Luc Panhuysen en Selma van Carolijn Visser. De winnaar kennen we op 29 oktober.

* Ook de shortlist van de ECI Literatuurprijs is deze week bekend gemaakt. Op de lijst nog drie Vlamingen en drie Nederlanders. De zes genomineerden zijn Huub Beurskens met Eindeloos Eiland, Koen Peeters met De Mensengenezer, Daniël Rovers met De Waren, Marijke Schermer met Noodweer, Peter Terrin met Yucca en Annelies Verbeke met Halleluja

* En dan is er nog de shortlist van de Man Booker Prize. Ook hier zijn er nog zes kanshebbers: 4321 van Paul Auster, History of Wolves van Emily Fridlund, Exit West van Mohsin Hamid, Elmet van Fiona Mozley, Lincoln in the Bardo van George Saunders en Autumn van Ali Smith. De winnaar kennen we op 17 oktober.

* De ware identiteit van Elena Ferrante, schrijfster van de bekende reeks De Napolitaanse romans, is ontmaskerd. Achter het pseudoniem schuilt Domenico Starnone, een voormalige leraar Italiaans en in Italië een bekende auteur. Zijn identiteit kwam aan het licht dankzij tekstanalyse.

* Roald Dahl had voor zijn klassieker Sjakie en de chocoladefabriek een zwart jongetje als hoofdpersonage in gedachten. Maar zijn uitgever was ertegen en praatte de schrijver het idee uit z'n hoofd. Dat vertelde Dahls weduwe tegenover de Britse openbare omroep BBC.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten