woensdag 25 juli 2012

One book wonders

We kennen ze allemaal, auteurs die alles wat ze op papier zetten ter plekke in goud doen veranderen. Auteurs die de ene hit achter de andere scoren, de Rihanna's van de boekenwereld zeg maar. Maar niet alle carrières nemen zo'n hoge vlucht als die van Rihanna en zoals er in de muziekwereld one hit wonders bestaan, zo bestaan er ook one book wonders. Auteurs die het boek van hun leven schrijven en verder niet echt een schrijfcarrière ambiëren. Persoonlijk vind ik deze onbekende pareltjes dikwijls beter dan de grote bestsellers. Ik zet vandaag een paar one book wonders voor jullie op een rijtje!

Over het Kanaal - Annelies Beck
Annelies Beck (°1973)  is een Vlaamse journaliste, vooral bekend van radio en televisie. Ze is ankervrouw van Terzake en presenteerde daarvoor ook al De Zevende Dag op Eén. Verder is ze ook te horen op Radio 1. Annelies Beck is al sinds haar kindertijd een echte boekenwurm en in 2011 kwam haar boek Over het Kanaal uit. Het boek vertelt het verhaal van haar overgrootvader die in Glasgow verbleef tijdens de Eerste Wereldoorlog.


De zomer van 1914. Marie Claes denkt met haar ouders voor een paar weken vakantie naar Glasgow te reizen. Een paar maanden later woedt de Eerste Wereldoorlog volop en komen in Glasgow duizenden gevluchte Belgen aan. Het warme onthaal dat hun aanvankelijk te beurt valt, slaat geleidelijk om in onbegrip en ongeduld. Terwijl haar broer vecht in de loopgraven zoekt Marie haar eigen plek in een vreemde stad. Ze verliest haar hart aan een Belgische vluchteling en raakt bevriend met een militante Schotse, die het voortouw neemt in de strijd tegen de huurprijzen die door oorlogsspeculanten de hoogte in worden gejaagd. Maar dan ontdekt Marie dat er ook in de Belgische gemeenschap mensen zijn die de ellende van hun landgenoten uitbuiten ten voordele van zichzelf. Als Marie het onrecht aan de kaak wil stellen, dreigt ze het slachtoffer te worden van een machtsstrijd op het hoogste niveau.



De tijd van haar leven - Stacey McGlynn
Stacey McGlynn is een Amerikaanse schrijfster en woont op Long Island samen met haar man en drie zonen. De tijd van haar leven (originele titel: Keeping Time) is haar eerste en voorlopig enige roman.


De Britse Daisy Phillips is het beu om als oud dametje behandeld te worden. Ze mag dan wel 77 zijn, ze heeft nog lang geen zin om achter de geraniums te zitten. Maar haar zoon wil dat ze haar eigen fijne huis inruilt voor een aanleunwoning. Bovendien vertelt de bibliothecaris haar vriendelijk doch beslist dat haar diensten als vrijwilliger niet langer nodig zijn en is haar beste vriendin de hele zomer weg. Dan vindt Daisy een oud horloge terug dat ooit toebehoorde aan haar eerste liefde, Michael Baker, de Amerikaanse soldaat die tijdens de Tweede Wereldoorlog haar hart veroverde. Vastbesloten het horloge persoonlijk terug te geven aan de man van wie ze ooit zoveel heeft gehouden, reist Daisy af naar Amerika voor een nieuw avontuur.




Gemiste tijd - Danny Scheinmann
Danny Scheinmann is een Engelse acteur en schrijver, geboren in Manchester en wonende in Londen met zijn vrouw en kinderen. In 2007 verscheen zijn debuut Gemiste tijd (Originele titel: Random acts of heroic love), gebaseerd op zijn eigen belevenissen - hij verloor zijn vriendin effectief bij een busongeval in Ecuador - en op de belevenissen van zijn grootvader die krijgsgevangen zat in een kamp in Siberië.


Gemiste tijd vertelt twee verhalen. Allereerst dat van Leo Deakin, die moet aanvaarden dat zijn vriendin bij een busongeval in Zuid-Amerika om het leven is gekomen. Hij was daarbij aanwezig, maar het kost hem de grootste moeite zich iets van het ongeluk te herinneren. Bij wijze van therapie maakt hij in een aantekenblok notities over de werking van liefde in de natuur.

Dit verhaal wordt afgewisseld met de geschiedenis van Moritz, die tijdens de Eerste Wereldoorlog het Oostenrijks-Hongaarse leger dient en in 1915 krijgsgevangen wordt genomen door de Russen. Hij vlucht uit een kamp in Siberië en begint aan een levensgevaarlijke tocht, die drie jaar zal duren. 5000 kilometers staan tussen hem en zijn thuis, én zijn grote liefde Lotte Steinberg – zij is de reden waarom Moritz niet opgeeft. Smerig, onderkoeld en totaal uitgeput strompelt hij uiteindelijk zijn geboortedorp binnen. Maar heeft Lotte ook al die tijd op hem gewacht? Als Leo ontdekt wie deze Moritz precies is, blijkt hoezeer diens geschiedenis met zijn eigen leven verbonden is.


Lezen jullie graag verborgen pareltjes of liever de grote bestsellers?


Veel leesplezier!
Annelies

2 opmerkingen:

  1. Wat mijn betreft is Donna Tartts "De verborgen geschiedenis" ook een one book wonder. Haar volgende boek kon me echt niet bekoren. Maar het moet ook wel stresserend zijn voor een schrijver, na een succesboek weer met iets nieuws komen. Voelt toch weer als een test. Hoe zou J.K. Rowling zich nu voelen????

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Ik heb nog een boeken van Donna Tartt gelezen, dus ik kan je hier niet in bijspringen, maar het moet inderdaad een zware last op je schouders zijn om telkens weer je vorige boek te overtreffen. Het is volgens mij zoveel makkelijker om na één succesverhaal op je lauweren te rusten en te denken dat je geschreven hebt wat je altijd al wilde schrijven, zonder er een vervolg aan te moeten breien. Als ik ooit een boek schrijf, dan zou ik het bij één houden denk ik!

    P.S.: In antwoord op je vraag: Ik denk dat J.K. Rowling vooral het gevoel heeft dat ze binnen is voor de rest van haar leven ;-) Zelfs als ze nu iets "slechts" zou schrijven, heeft ze alleen haar reputatie te verliezen!

    BeantwoordenVerwijderen