zaterdag 17 februari 2018

Tussen de regels #80

Ook vandaag staan de leukste boekennieuwtjes van de afgelopen week voor je klaar, ondertussen al voor de tachtigste (!) keer. Deze week meer over de dalende boekenverkoop in Vlaanderen, het essay voor de Maand van de Geschiedenis én een bijzondere, nieuwe realityshow op Netflix!


* De verkoop van papieren boeken is in 2017 in Vlaanderen opnieuw gedaald. Afgelopen jaar werden er zo'n 14 miljoen boeken verkocht. Dat zijn er ongeveer 400 000 minder dan in 2016. De boekenverkoop via internet daarentegen steeg fors. Eén boek op zes in Vlaanderen wordt online verkocht. Dat blijkt uit cijfers van Boek.be. De verkoop van e-boeken is niet opgenomen in de cijfers.

* De Gentse drukkerijgroep Graphius neemt de Franse stripdrukkerij PPO, waartoe o.a. uitgeverijen Dargaud, Dupuis en Casterman behoren, over. De strips van Lucky Luke, Asterix en De Smurfen worden voortaan dus in Vlaanderen gedrukt.

* Schrijver David Van Reybrouck, bekend van Congo en Zink, is genomineerd voor de European Press Prize. Zijn artikel over de manier waarop media omgaan met terreuraanslagen, staat op de shortlist in de categorie opiniestukken. De laureaten worden op 14 maart bekendgemaakt.

* Nelleke Noordervliet schrijft het essay voor de komende Maand van de Geschiedenis. Deze vindt plaats in oktober en heeft dit jaar Opstand als thema. Het essay zal Door met de strijd heten.

* De Nederlandse Boekhandelsprijs gaat dit jaar naar Murat Isik met Wees onzichtbaar. De Nederlandse Boekenprijs wordt jaarlijks toegekend door boekverkopers uit heel het land. Marjolijn Heemstra (En we noemen hem) en Martin Michael Driessen (De pelikaan) eindigden respectievelijk tweede en derde. Wees onzichtbaar staat tevens op de longlist van de Libris Literatuurprijs en werd genomineerd voor de BNG Bank Literatuurprijs en de Halewijn Literatuurprijs.

* Nog tot en met 21 februari vindt de Week van het Korte Verhaal plaats - de zevende editie alweer. Ruim vijfentwintig boekhandels, verspreid over Nederland en België, spannen zich deze week extra in om het genre de aandacht te geven die het verdient. Liefhebbers van korte verhalen kunnen dus hun hartje ophalen. Hoogtepunt van de Week van het Korte Verhaal is de uitreiking van de J.M.A. Biesheuvelprijs voor beste Nederlandstalige verhalenbundel van het afgelopen jaar op woensdag 21 februari.

* Opruimgoeroe Marie Kondo krijgt een eigen realityreeks op Netflix. De Japanse schreef inmiddels vier boeken over hoe je je leven georganiseerd kunt houden en zal in acht afleveringen mensen begeleiden die hier wel wat hulp bij kunnen gebruiken. Wanneer de serie van start zal gaan is nog niet bekend, maar het vooruitzicht sparkt bij mij alleszins wel joy!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten