dinsdag 12 december 2017

Deze boeken wil ik zeker lezen in 2018

Een paar weken geleden heb ik voor mezelf besloten om voorlopig (zo goed als) geen recensieboeken meer te lezen. En dat brengt niet alleen veel meer rust in mijn hoofd, het opent ook perspectieven. Voor boeken uit eigen kast/e-reader/bibliotheek bijvoorbeeld. Sommige boeken staan letterlijk al jaren op mijn leeslijst en daar wil ik in 2018 graag verandering in brengen.


Bevroren dromen - Anthony Doerr
David is een stille jongen met een voorliefde voor sneeuwkristallen. In zijn jeugd droomt hij al van gebeurtenissen die later werkelijkheid worden. Op zijn tweeëndertigste ontmoet hij Sandy. Ze trouwen en gaan in Ohio wonen waar Sandy bevalt van een dochter, Grace. Wanneer David droomt dat Grace zal verdrinken, verlaat hij zijn gezin en reist naar de andere kant van de wereld. Vele jaren gaan voorbij. Heeft Sandy hem inmiddels vergeven? Zou Grace nog leven?
Ik was zo ondersteboven van Als je het licht niet kunt zien dat ik per direct alle boeken van Doerr op mijn leeslijst zette. En daar staan ze voorlopig nog altijd...

Godenslaap - Erwin Mortier
Een stokoude vrouw die de dood voelt naderen blikt terug op haar kinderjaren, de liefdes die ze heeft gekend, haar huwelijk en de jaren van de Eerste Wereldoorlog die ze met haar moeder en haar broer in Frankrijk doorbracht. Gaandeweg ontstaat een intiem panorama van België, haar onduidelijke vaderland. Aan geen van de gebeurtenissen wil ze meer nadruk geven dan aan andere. Ze hunkert slechts naar een oneindig lange zin, "die al wat er is in zich opneemt, zoals een hofdame uit de pruikentijd, in wier lokken een armada van parels kapseist, haar talloze rokken optilt terwijl ze de trappen van de opera betreedt – of de ladder naar het schavot."
Ik studeerde nog en van Boekboetiek was nog lang geen sprake toen dit boek mijn aandacht trok. Zo'n tien jaar na verschijning gaat het me hopelijk toch eens lukken om het ook effectief te lezen.

De negen kamers - Peter-Paul Rauwerda
Jonas heeft al tijdenlang vreselijke hoofdpijnen. Juist op het moment dat hij alleen thuis is, worden ze vrijwel ondraaglijk en gebeuren er rare dingen. 's Nachts wordt er ingebroken en de inbreker laat een groot boek achter over een huis dat onverwacht verschijnt. Als later op de dag eenzelfde huis op een braakliggend veldje opdoemt, is zijn nieuwsgierigheid gewekt en besluit hij naar binnen te gaan. Terwijl zijn hoofd bonkt, zwerft hij door de kamers van het mysterieuze huis waar zich gebeurtenissen en verhalen ontrafelen die heen en weer deinen tussen droom en werkelijkheid. In een bloemrijke stijl, die doet denken aan de boeken van Carlos Ruiz Zafón en Gabriel García Márquez, schildert Rauwerda een wereld die nog lang na het dichtslaan van het boek blijft hangen.
Afgelopen zomer won ik deze Dioraphte Literatour Prijs-winnaar en sindsdien roept het boek mijn naam telkens ik voorbij mijn boekenkast loop.



De val van Turing - David Lagercrantz
Op het nachtkastje ligt een half opgegeten appel gedrenkt in cyanide. Alles wijst op zelfmoord. De dode man is niemand minder dan Alan Turing, een briljant wiskundige. De jonge rechercheur Leonard Corell leidt het politieonderzoek. Hij komt onder grote druk van zijn superieuren te staan omdat het een uiterst gevoelige en complexe zaak blijkt te zijn. Niet alleen vanwege Turings geaardheid, homoseksualiteit was strafbaar, maar vooral vanwege zijn geheime werk tijdens de Tweede Wereldoorlog. Turing blijkt een grote rol gespeeld te hebben bij het kraken van de Enigmacode van de nazi’s waardoor vele levens gespaard bleven. Was zijn rol na de oorlog nog niet uitgespeeld? 
Dit boek ging al minstens vier keer mee naar huis vanuit de bibliotheek, maar ging ook altijd weer ongelezen terug.

Schaduwliefde - Ruta Sepetys
Het is 1941 en de vijftienjarige Lina is toegelaten tot de kunstacademie. Ze maakt zich op voor haar eerste afspraakjes met jongens en alles wat de zomer nog meer te bieden heeft. Maar die ene nacht komt de Sovjetpolitie haar huis binnenvallen. Ze sturen haar vader naar de gevangenis en deporteren Lina samen met haar broertje en moeder naar Siberië. De onbevreesde Lina vecht in het kamp voor haar leven en neemt zich voor haar familie en ontelbare lotgenoten te eren. Hiervoor wendt ze haar talent aan en ze legt de gruwelijke ervaringen vast in tekeningen en op schrift. Wanneer Lina besluit haar tekeningen uit het kamp te smokkelen, riskeert zij haar leven. Zal ze haar vader in de gevangenis kunnen bereiken?
Op het lijstje met verhalen over de Tweede Wereldoorlog die ik zeker nog wil lezen staat Schaduwliefde heel hoog genoteerd. Tijd om deze te kunnen schrappen!

Alfred & Emily - Doris Lessing
In haar nieuwe roman Alfred en Emily neemt Nobelprijswinnaar Doris Lessing ons mee naar het Rhodesië van haar jeugd. Ze vraagt zich af hoe het leven van haar ouders zou zijn geweest als de Eerste Wereldoorlog nooit zou hebben plaatsgevonden. Wat als? In werkelijkheid werden haar ouders getekend door die oorlog. Haar vader Alfred, die eigenlijk een leven als boer wilde leiden, werd getroffen door een granaatsplinter en moest een houten been dragen. De grote liefde van haar moeder Emily verdronk in het Kanaal en zij zou de oorlog doorbrengen met het verzorgen van gewonden. De woede van het tweetal vond een weg in de jonge Doris Lessing, en heeft haar nooit meer verlaten. Bijna een eeuw na de oorlog probeert zij haar ouders het leven te geven dat zij zouden hebben kunnen leiden: met een ontmoeting tijdens een cricketwedstrijd, maar ieder met hun eigen levenspad. Een meesterlijk pennenspel tussen feit en fictie.
Dit boek van Nobelprijswinnares Doris Lessing kocht ik jaren geleden op het Boekenfestijn in Hasselt en net zoals dat wel vaker gebeurt met boeken van het Boekenfestijn staat het dus nog steeds ongelezen in de kast.



De nieuwe erfgenaam - Sophie Hannah
Clonakilty (Ierland), 1929. Athelinda Playford heeft verschillende mensen uitgenodigd om samen met haar en haar familie een week door te brengen op haar landgoed Lillieoak, op het platteland in het zuiden van Ierland. De genodigden - onder wie oude bekenden Poirot, Catchpool, Gathercole en Rolfe - weten niet waarom ze zijn uitgenodigd, terwijl de familieleden van mevrouw Playford zich verbazen over de samenstelling van het gezelschap. Daar komen ze gauw genoeg achter...
Hercule Poirot is zonder twijfel één van mijn favoriete personages aller tijden. Sinds ik Sophie Hannah en de kleinzoon van Agatha Christie een paar jaar geleden mocht ontmoeten, ben ik ook fan van de "nieuwe" Poirot.

De dorpswinkel van Madame Josette - Julia Stagg
Het dorpje Fogas in de Franse Pyreneeën wordt opgeschrikt door een vreemde snoeshaan. Maar het blijkt Fabian, een oud-dorpsbewoner. Fabian is teruggekomen uit Parijs om de dorpswinkel grondig te moderniseren. Helaas worden al zijn pogingen daartoe met een luidkeels non! weggehoond. Hij wil de moed bijna opgeven wanneer hij onverwacht wordt getroffen door een meeslepend 'chanson d'amour'.
Nog zo'n gevalletje Boekenfestijn... Ik denk dat ik deze feelgoodroman bewaar voor de zomer!

Oog om oog - Buddy Tegenbosch
Al vanaf de basisschool hoort Jaap-Jan er niet bij. Hij weet wat daarvan de reden is en die reden heeft een naam: Ivar. Door de sadistische spelletjes van Ivar leeft Jaap-Jan elke dag in angst. Bang voor wat zou kunnen gebeuren. Maar wanneer hij achttien is, neemt hij een besluit: vanaf nu gaat alles anders. Hij verhuist, gaat op kamers en begint aan een studie psychologie. Tot zijn verbazing maakt hij snel vrienden, komt hij op een fantastische plek te wonen en wordt hij aangenomen als barman in de grootste club van de stad. Jaap-Jan, inmiddels JJ voor zijn vrienden, heeft het prima naar zijn zin. Totdat op een avond een oude bekende de club binnenkomt: Ivar. Voor de tweede keer neemt JJ een besluit, een besluit met verstrekkende gevolgen.
Die cover en dat knalblauwe kleurtje op de snede intrigeert me al sinds dit boek verscheen. Binnenkort kan ik je hopelijk vertellen of de inhoud ook zo intrigerend is.


Welke boeken wil jij al heel lang lezen zonder dat het er van komt?

Geen opmerkingen:

Een reactie posten