dinsdag 13 september 2016

Waarom Roald Dahl zo fantabuleus is

Vandaag is het exact honderd jaar geleden dat Roald Dahl geboren werd. Zijn bizarre, vreemde, grappige en griezelige verhalen voor kinderen en volwassenen veroverden de wereld. Verschillende generaties lezers hebben hele mooie herinneringen aan zijn boeken, en dat is bij mij niet anders.




Een heel nieuwe woordenschat
Fantabuleus, mensbaksels, snoskommers, babbelementjes, ... Roald Dahl bezorgde de mensheid een heel nieuwe woordenschat! Alle woorden zijn nu ook verzameld in Het Roald Dahl Woordenboek dat vorige week verscheen.

Griezelen en gniffelen tegelijkertijd
De verhalen van Roald Dahl maakten me bang en vrolijk tegelijk. Ik kon soms zitten gniffelen bij grappige passages die eigenlijk ook best wel eng waren. Vooral De Heksen had dat iedere keer opnieuw dat effect op mij.

Matilda is een heldin
Een meisje dat graag leest en gigaslim is, daar kon ik als kind alleen maar bewondering voor hebben. Ik vond Matilda zo ontzettend moedig, want stiekem was ik wel een beetje bang van juffrouw Bulstronk...

Tijdloze verhalen en personages
Sjakie en de chocoladefabriek dateert van 1964, De Heksen van 1983 en Matilda van 1988. En toch lezen kinderen vandaag ze nog altijd. Bijzondere personages als Willie Wonka, de GVR en Humpie-Rumpie spreken tot de verbeelding en zijn gewoon tijdloos.

Grote mensen zijn boze mensbaksels
Verhalen waarin volwassenen het voor één keer eens niet beter weten en kinderen de held zijn - daar wilden we als kind toch allemaal een rol in spelen? Roald Dahl wist heel goed waar kinderen van houden en speelt die troef iedere keer weer uit in zijn boeken, met succes.


Wat vind jij zo leuk aan de boeken van Roald Dahl?

Geen opmerkingen:

Een reactie posten