woensdag 3 december 2014

RECENSIE | Markante vrouwen in de geneeskunst - Michel Deruyttere

 
Lang konden vrouwen geen arts worden, want ze hadden geen toegang tot de universiteit. Sommige werden heks, andere verkleedden zich als man om dat beroep te kunnen uitoefenen. Pas eind 19de eeuw komt daar bij ons verandering in. Isala Van Diest en Aletta Jacobs werden toen de eerste vrouwelijke arts, respectievelijk in België en Nederland. Deze baanbrekers slaagden erin het mannenbastion van de geneeskunde eindelijk te doorbreken. 
Markante vrouwen in de geneeskunst verhaalt over een tachtigtal opmerkelijke vrouwen die een spoor hebben getrokken in de geschiedenis van de geneeskunst en -kunde. Dankzij hen vinden wij vrouwelijke artsen normaal. De vrouwelijke winnaars van de Nobelprijs geneeskunde en topvrouwen als Christine Van Broeckhoven tonen dat er vandaag veel veranderd is en dat de vrouwelijke arts, de verpleegster en de vroedvrouw eindelijk de erkenning krijgen waar ze recht op hebben.

In Markante vrouwen in de geneeskunst zet Michel Deruyttere de "vrouwelijke geschiedenis" van de geneeskunde uiteen, van de Klassieke Oudheid, over de Middeleeuwen en de Verlichting, tot de dag van vandaag. Door de eeuwen heen worden vrouwelijke artsen altijd geassocieerd met het feminisme. Het zijn sterke, zelfstandige vrouwen, die voor zichzelf en voor hun rechten opkomen, maar in wiens leven vooral zorgen voor de medemens centraal staat. 

In duidelijke bewoordingen worden zo'n tachtig vrouwen die hun stempel drukten op de geneeskunde voor het voetlicht gebracht, niet alleen dokters, maar ook vroedvrouwen, verpleegkundigen en wetenschapsters Zo schetst Deruyttere heel menselijke portretten van o.a. Isala Van Diest en Elizabeth Blackwell, maar ook van Marie Curie en Florence Nightingale. 

Ik had verwacht dat dit een boek zou zijn waar ik de meest interessante hoofdstukken uit zou pikken en de rest vluchtig zou bekijken, zoals ik meestal doe met non-fictie, maar dit boek heb ik van de eerste tot de laatste bladzijde uitgelezen. Vrouwen hebben eeuwenlang moeten strijden voor hun rechten, dat wist ik natuurlijk wel, maar ik was toch verbaasd over hoe erg deze voorvechters het in het verleden te verduren kregen. De offers die sommige vrouwen hebben moeten brengen om hun droom om arts te worden waar te maken, maken hen in mijn ogen niet alleen markant, maar echte helden, die nog veel te weinig bekend zijn bij het grote publiek.

Markante vrouwen in de geneeskunst is een toegankelijk, maar vooral een indrukwekkend en leerrijk boek dat verplichte lectuur zou moeten zijn voor alle studenten geneeskunde/verpleegkunde, vrouwen én mannen.

««««


Markante vrouwen in de geneeskunst
Michel Deruyttere
Aantal pagina's: 384
ISBN 9789089243164
Uitgeverij Houtekiet (oktober 2014)

Met dank aan de uitgeverij voor het recensie-exemplaar.

1 opmerking:

  1. daarom heb ik het besteld. Verheug me op het lezen!! Groetjes van Simone

    BeantwoordenVerwijderen