donderdag 17 oktober 2013

RECENSIE | Schuilplaats - Linda Jansma

Mayke en Han zijn pleegouders van zes kinderen en wonen in een grote boerderij in Friesland. Als hen gevraagd wordt crisisopvang te bieden aan drie zusjes bedenken ze zich geen moment en nemen de meisjes liefdevol in huis. Al snel merkt Mayke dat er iets aan de hand is met de 14-jarige Nikki, het oudste meisje, dat weigert te praten, en krijgt ze het vermoeden dat er veel meer speelt dan een uithuisplaatsing van drie mishandelde kinderen. Dan verdwijnt één van de andere pleegkinderen. Wat is er met hem gebeurd? Hebben de zusjes er iets mee te maken?

Schuilplaats
De laatste tijd staan er vooral romans op mijn literair menu en op een druilerige zondag als de vorige wilde ik daar graag nog eens verandering in brengen. Dus koos ik voor een goeie ouwe thriller van Nederlandse bodem. Ik las eerder al Houvast van Linda Jansma en dat vond ik een heel meeslepend verhaal. Ook deze keer werd ik onmiddellijk meegezogen in de levens van de personages. Het verhaal speelt zich af in Friesland en hoewel ik daar nog nooit geweest ben voelde ik direct de sfeer van een klein dorpje waar iedereen iedereen kent (of denkt te kennen).

Net zoals in Houvast worden twee verhaallijnen die ogenschijnlijk niks met elkaar te maken hebben op ingenieuze wijze met elkaar verweven. Enerzijds is er het verhaal van Mus, een jonge gedetineerde die gedeeltelijke vrijheid krijgt. Heel lang wist ik niet wie hij was of wat hij met het verhaal te maken had. Ook verwarde ik hem in het begin met Lieuwe Posthumus, een ander personage dat na lange tijd weer opduikt in het dorp. 

Het grootste deel van het verhaal echter volg je Mayke in haar dagelijkse bezigheden. Ze is samen met haar man Han pleegouder van zes kinderen en daar komen er op een dag nog eens drie bij via de crisisopvang van Jeugdzorg. Het grote aantal kinderen zorgde in het begin best voor verwarring, ook omdat de namen typisch Fries zijn. Daardoor had ik soms niet eens door of het om een jongen of een meisje ging. 

Doorheen het boek leer je Mayke kennen als een zorgzame vrouw met veel mensenkennis, maar ook met een trauma uit het verleden. Vier jaar geleden moet er iets vreselijks gebeurd zijn, iets wat niet alleen háár leven op zijn kop zette maar ook de verhoudingen in het dorp danig veranderde. Jansma weet de exacte toedracht van de gebeurtenissen heel lang achter te houden - misschien zelfs te lang. Het verleden blijft heel vaag en na een tijd ging juist die vaagheid me wat enerveren. 

Gelukkig kwam vlak daarna de ontknoping. En wat voor één! Ik heb echt met bonkend hart en klamme handjes zitten lezen! Linda Jansma verstaat de kunst om je aandacht vast te houden tot het einde en je met een spectaculair slot helemaal weg te blazen.


««««

Schuilplaats
Linda Jansma
Aantal pagina's: 320
ISBN 9789461091055
Uitgeverij De Crime Compagnie (oktober 2013)


Met dank aan uitgeverij De Crime Compagnie voor het recensie-exemplaar.Dit boek telt mee voor de Ik lees Nederlands!-uitdaging.

5 opmerkingen: