zaterdag 19 oktober 2013

RECENSIE | Klassiek - Anton van Hooff

De Grieks-Romeinse oudheid heeft altijd zeer tot de verbeelding gesproken. Ze heeft de westerse beschaving op tal van gebieden geïnspireerd: op politiek, cultureel en intellectueel niveau. In die zin was zij `klassiek : een voorbeeld, model, norm. Anton van Hooff schetst in Klassiek het samenhangende historische verhaal van de Grieks-Romeinse wereld. Van de Griekse stadsstaten in de vijfde eeuw voor Christus tot het machtige Romeinse rijk, de eerste echte supermacht. Van Homeros tot Hadrianus, van Solon tot Romulus Augustulus. Het politieke verhaal is het raamwerk waarbinnen de culturele prestaties van Grieken en Romeinen aan de hand van uitgewerkte voorbeelden worden geplaatst. Van Hooff doorspekt zijn verhaal met mooie anekdotes, vertaalde citaten, spreuken en opvallende parallellen met latere tijden. Bestaat het jaar nul wel echt? Wat zit er achter het gezegde `geld stinkt niet ?

Geschiedenis is altijd mijn favoriete vak geweest op school. Eén van de meest intrigerende periodes vond ik de Klassieke Oudheid. Toch vond ik het altijd moeilijk om de verschillende onderwerpen in chronologische volgorde te zetten. Gelukkig is er nu Klassiek van Anton van Hooff. De flaptekst beweert alvast dat het hier gaat om een "samenhangend historisch verhaal".

Anton van Hooff was tot aan zijn pensioen hoofddocent klassieke geschiedenis aan de universiteit van Nijmegen. Ook nu hij op pensioen geeft hij nog vaak les. Tijdens het lezen wordt het overduidelijk dat van Hooff de Grieks-Romeinse wereld zijn lust en zijn leven is. (Het lijkt wel alsof dat iets typisch is voor docenten klassieke talen; ik vond de leerkrachten Latijn vroeger ook altijd het meest bevlogen.)

Niet alleen de grote, belangrijke onderwerpen komen aan bod, ook de kleine details en de leuke weetjes. Dit alles wordt doorspekt met historische anekdotes en citaten. Daardoor voelt het helemaal niet alsof je een lesboek aan het lezen bent. Vooral de verbanden die hij legt tussen bijvoorbeeld het Latijn en het Nederlands vond ik heel boeiend om te lezen. Zo zie je pas hoe erg de klassieke wereld de onze beïnvloed heeft.

Met Klassiek heeft Anton van Hooff in ieder geval een boek geschreven dat zowel voor mensen met kennis van zaken als voor leken heel boeiend is en vlot leest. 

Score:
««««

Klassiek
Anton van Hooff
Aantal pagina's: 464
ISBN 9789026326554
Uitgeverij Ambo (oktober 2013) 

Met dank aan uitgeverij Ambo voor het recensie-exemplaar.Dit boek telt mee voor de Ik lees Nederlands!-uitdaging.


6 opmerkingen:

 1. Dit klinkt interessant. Geschiedenis vind ik altijd leuk, dus dit lijkt me een goed boek. Het gaat goed met je 'ik lees Nederlands' uitdaging he?!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ja best wel, ik hoop ze toch te halen tegen het einde van het jaar.

   Verwijderen
 2. Mooie recensie. Ook ik hield altijd van Geschiedenisles. Fijn, zo'n boek waar je zoveel van opsteekt en toch lekker leest. Graag gelezen.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Goede recensie! Ik wil dat boek zeker lezen, ook ik ben dol op de klassieke oudheid, en dit klinkt als een goed boek erover! Bedankt!

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Dit lijkt inderdaad een fijn boek!
  Ik weet niet of ik het ga lezen, want ik ben bij mijn college Europese literatuur en cultuur uitgebreid bezig geweest met de Klassieke Oudheid. Eigenlijk verbazend hoeveel er nog van overblijft in onze maatschappij! Geschiedenis vond ik ook altijd een leuk vak.

  BeantwoordenVerwijderen