donderdag 1 augustus 2013

RECENSIE | Glazuur - Lisette Jonkman

Sophie baalt van haar nietige baantje bij het grote reclamebureau CopyBlinders. Dat haar vroegere beste vriendin Karlin haar baas is geworden en een relatie heeft met Sophies grote liefde Rein, helpt ook niet mee. Als Sophie voor de zoveelste keer vernederd wordt, is de maat vol: ze neemt het heft in eigen handen. Hou je vast!

Ik had al zoveel goede recensies gelezen over de boeken van Lisette Jonkman dat ik de leesmarathon de perfecte gelegenheid vond om er zelf eentje te lezen. Chicklit is normaal helemaal niet mijn ding. Correct me if I'm wrong, maar naar mijn gevoel zijn de personages meestal oppervlakkige bimbo's die alleen maar met geld, shoppen en mannen bezig zijn. Dat is gelukkig niet het geval bij Glazuur! Sophie Simons is eerder het tegenovergestelde. Ze heeft een flutbaantje, verdient veel te weinig, woont veel te klein, heeft weinig tot geen gevoel voor stijl en ook haar liefdesleven beperkt zich tot foute mannen. Daarnaast komt ze vaak nogal knullig uit de hoek en weet ze zichzelf steevast belachelijk te maken in het gezelschap van anderen. Sophie is dus niet echt een personage om jaloers op te zijn, maar ik moet bekennen dat ik haar erg sympathiek vond en mezelf soms zelfs herkende in haar. (Ik heb ook een paar van die onsterfelijke blunders op mijn palmares. Don't ask.)

Het verhaal is lichtelijk voorspelbaar en verwacht zeker geen diepgaande lectuur, maar Glazuur leest lekker weg en zit vol met humor. En wat misschien nog wel het belangrijkste is in dit geval: alle goeieriken komen uiteindelijk op hun pootjes terecht en alle slechteriken krijgen hun verdiende loon - zoals het hoort!

Met Glazuur heeft Lisette Jonkman een boek geschreven dat zich perfect loont voor een paar uurtjes vermaak op vakantie of lekker thuis in je tuin, met een grote zonnebril op je neus en fris glas cola/champagne/(vul zelf aan).


Score:
«««½


Glazuur
Lisette Jonkman
ISBN 9789021806419
Aantal pagina's: 272
Uitgeverij: Sijthoff (2012)


Dit boek telt mee voor de Ik lees Nederlands!-uitdaging.

1 opmerking:

  1. Het is alweer zo lang geleden dat ik Glazuur heb gelezen, ik moest echt even denken waar het over ging.
    Het is natuurlijk wel nog steeds een chicklit, maar ik vind de boeken van Lisette wel heel andere chicklits dan die je normaal leest.

    BeantwoordenVerwijderen