dinsdag 20 augustus 2013

RECENSIE | De verzonken wereld van Lucie - Luc Vilsen


Lucie doet vreemd. Ze flapt er zomaar uit dat ze de jurk van een familielid afschuwelijk vindt - iets wat men wel kan denken, maar niet zegt - ze verstopt het aardappelmesje in haar broekje, ze ziet mensen aan haar tafel zitten die er niet zijn...Haar man heeft een duidelijk vermoeden. De kinderen, allemaal het huis uit, vragen zich af of vader niet overdrijft. Tot op het ogenblik dat de geraadpleegde arts het vonnis velt: Alzheimer. Luc Vilsen beschrijft de laatste vier levensjaren van zijn vrouw. Eerst kan ze nog het huishouden beredderen, enkele maanden later volgt hij haar als een waakhond: de gasleiding wordt afgesloten, de deur wordt vergrendeld wanneer ze alleen is, de sleutel wordt verstopt. De vrouw die hij liefheeft, weet niet meer wie hij is en jaagt hem het bed uit...De agressie is nauwelijks te harden. De dag dat hij haar moet plaatsen in een instelling, is het definititieve einde van hun samen-leven...

In De verzonken wereld van Lucie doet Luc Vilsen het relaas van het leven met zijn dementerende vrouw. Vlak na hun gouden jubileum begint het hem op te vallen dat Lucie niet zichzelf is. Achteraf bekeken was er al veel langer iets aan de hand, iets wat hij niet durfde benoemen en ook liever niet bij nadacht. Dat iets blijkt later Alzheimer te zijn.

Ik heb op mijn werk vaak contact met dementerenden en hoewel dit zeker geen handboek is, vond ik in dit boek heel wat bruikbare tips om beter met hen te kunnen omgaan. Gelukkig heb ik dit boek ooit zelf gekocht (hier!) en niet geleend bij de bib, want het staat nu vol met potloodaantekeningen. O.a. dit citaat vond ik heel mooi:
"Geheugen en denkvermogen zijn als een puzzel, die gedurende vele jaren van een mensenleven zorgvuldig in elkaar is gezet, om dan pardoes als door een windstoot grondig in de war te raken."

De verzonken wereld van Lucie is een heel dun boekje, maar ik vond het heel aangrijpend. Luc Vilsen schrijft met veel liefde over zijn vrouw die hoe langer hoe minder lijkt op de vrouw waar hij mee trouwde. Door Lucies Alzheimer worden zijn geduld en doorzettingsvermogen danig op de proef gesteld, maar hij wordt er ook heel vindingrijk door. Het is verbazingwekkend om te zien hoe hij zijn vrouw steeds een stapje voor probeert te blijven en bv. zelf al dingen verstopt voor zij ermee aan de haal kan gaan. Ze komen samen in bizarre situaties terecht die tegelijk komisch en schrijnend zijn. Soms kon ik een glimlach niet onderdrukken, maar op het einde zat ik daar toch weer met tranen in mijn ogen.


Score:
««««

De verzonken wereld van Lucie
Luc Vilsen
Aantal pagina's: 120
ISBN 9789061526650
Uitgeverij: Davidsfonds (1997)


Dit boek telt mee voor de Ik lees Nederlands!-uitdaging.


5 opmerkingen:

 1. Het lijkt me een ontroerend verhaal. Ik ga eens kijken of ik het ergens tegenkom..

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Het is een oud(er) boek, dus misschien meer kans bij de bib of op marktplaats.

   Verwijderen
 2. Lijkt me wel wat! Thanks voor de leuke recensie.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Heel mooi hoor. Heb van kortbij mijn schoonvader zien sterven aan Alzheimer en ook mijn grootmoeder. Mijn schoonmoeder heeft er zelf een boek over geschreven voor zichzelf. Regelmatig leest zij een stuk voor. Heel ontroerend.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Wat heftig lijkt me dit boek! Mijn oma is er aan overleden, dus ik weet niet of ik het wel wil lezen. Het lijkt me allemaal zo herkenbaar!

  BeantwoordenVerwijderen