zondag 5 augustus 2012

RECENSIE | Kelderkind - Kristien Dieltiens

Pinkermaandag 1828. Op een plein in Neurenberg staat een zonderlinge knaap. De 16-jarige vondeling kan amper lopen of praten. Hij kan wel zijn naam schrijven: Kaspar Hauser. Kaspar Hauser beweert dat hij vele jaren opgesloten zat, ver van de wereld. Wie is deze mysterieuze knaap? Wie hield hem gevangen? En waarom? En dan is er nog Manfred, een man met een hazenlip. Zijn leven wordt op een wonderlijke manier met dat van Kaspar verbonden.



Als kind was ik gefascineerd door mysteries en onopgeloste raadsels. Verhalen over spookschepen, spontane zelfontbrandingen en mysterieuze verdwijningen vond ik helemaal geweldig. Zo ook het mysterie Kaspar Hauser, de jongen die op Pinkstermaandag 1828 uit het niets opdook op het marktplein van Neurenberg in Baden (Beieren). Toen ik dit boek vorige week per toeval tegenkwam bij de nieuwe aanwinsten van onze bib wist ik dan ook onmiddellijk wat mij te doen stond!

Het boek is bedoeld voor adolescenten (+15), maar ook zeker voor volwassenen. Het is met zijn 480 bladzijden een hele turf voor een jeugdboek vind ik persoonlijk, maar dat heeft mij niet kunnen tegenhouden.

In Kelderkind worden twee verhaallijnen op vernuftige wijze met elkaar verweven. Langs de ene kant is er het intrieste verhaal van Manfred, geboren met een hazenlip en zijn hele leven lang door de wereld verstoten. Langs de andere kant is er het verhaal van vondeling Kaspar, verteld door zijn beste vriendin Isolde aan de hand van zijn dagboek.

Ik vond het boek best spannend, ook al raakte ik vooral bij het lezen van de dagboekfragmenten soms een beetje verveeld. Het verhaal ontvouwt zich vrij traag, maar ik wilde toch graag weten hoe het afloopt met Manfred en Kaspar en op welke wijze hun levens elkaar overlappen.

De auteur deed na acht jaar research nog eens drie jaar over het schrijven van dit werk en dat merk je aan alles! "Het is een verhaal over twee sociaal verwonde mensen, hun gefnuikte jeugd en hun verlangen naar liefde, familie en geborgenheid. En dit tegen de historische achtergrond van een nog niet verenigd Duitsland met zijn vele prinsendommen, de Napoleontische oorlogen rond 1800 en in een sfeer van belerende, godsdienstige regimes", aldus Kristien Dieltiens.

Kelderkind is Kristien Dieltiens vijftigste boek en een aanrader als je van goed geschreven historische romans houdt die wonderlijk in elkaar zitten, en je niet terugdeinst voor 480 pagina's en een paar langdradige passages.


«««½


Kelderkind
Kristien Dieltiens
ISBN: 9789058387660
Aantal pagina's: 480
Uitgeverij: De Eenhoorn (2012)

3 opmerkingen:

  1. Ik heb al verschillende positieve recensies gelezen over boeken ban Dieltiens, maar ben er nog steeds niet aan toe gekomen om een boek van haar te lezen.
    Een schande, want eigenlijk hou ik wel van historische romans!
    Katrien

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Dit is ook het eerste boek dat ik van haar gelezen heb. Staan er nog wel een paar van haar op mijn lijstje.

      Verwijderen
  2. Klinkt als een erg bijzonder verhaal.

    BeantwoordenVerwijderen