zondag 19 augustus 2018

Tussen de regels #99

Elke zondag kun je in Tussen de regels het boekennieuws van de afgelopen week terugvinden. Deze week overleden helaas twee literaire iconen, maar viel er ook genoeg positief nieuws te sprokkelen. 



* Nobelprijswinnaar voor de Literatuur V.S. Naipaul is op 85-jarige leeftijd overleden. Dat meldt het Britse persagentschap PA. Vidiadhar Surajprasad Naipaul werd bekend met boeken als An area of darkness en A bend in the river. Koningin Elizabeth II sloeg hem in 1990 tot ridder. In 2001 kreeg hij de Nobelprijs voor de Literatuur. Hij ontving ook de Man Booker Prize in 1971 voor In a free state.

* Ook jeugdboekenschrijfster Siny van Iterson is afgelopen week overleden. Zij werd 98. Ze verwierf bekendheid met boeken als Schaduw over Chocamata, Voetspoor in de Andes, In de greep van de Rio Negro en De smokkelaars van Buenaventura. De adjudant van de vrachtwagen werd in 1968 uitgeroepen tot het beste kinderboek. In 1971 kreeg ze de Zilveren Griffel voor Het gouden suikerriet.

* Goed nieuws voor alle fans van Rebecca Yarros: de schrijfster kondigde vorige week op haar Instagram aan dat er een vijfde deel in de Flight & Glory-reeks komt. Wanneer het boek zal verschijnen is nog niet bekend. In februari 2019 verschijnt wel al de stand alone The Last Letter.

* Enkele bewonderaars van de Britse dichter en schilder William Blake (1757 - 1827) hebben in Londen de exacte locatie ontdekt waar hij begraven is. Het graf was jarenlang vergeten en miste een grafsteen. Op de 191ste verjaardag van zijn dood afgelopen week onthulden ze de locatie en kreeg Blake eindelijk een grafsteen. Hierop staat een stuk uit één van zijn boeken, Jerusalem The Emanation of the Giant Albion: "I give you the end of a golden string/ Only wind it into a ball/ It will lead you in at Heavens gate/ Built in Jerusalems wall." ("Ik zal je de uiteinde van een gouden touwtje geven / wind het enkel in een bal / het zal je leiden tot de poort van de Hemel / gebouwd in de muur van Jeruzalem")

* In Hoeselt opende vorige week de allereerste "kerkbibliotheek" in Vlaanderen. Een renovatie van de huidige bibliotheek of een nieuwbouw zouden te veel geld gekost hebben, aldus de schepen van cultuur. Dankzij de steun van de Kerkfabriek bevindt de bib, met zo'n 25 000 boeken en 12 000 cd's en dvd's, zich voortaan dus in de parochiekerk.

* Zijn boekbloggers minder streng dan recensenten? Over die vraag boog Vivian zich op haar blog. Ook Bookriot ging dieper in op dezelfde kwestie. Wat denk jij?

Geen opmerkingen:

Een reactie posten