zondag 15 oktober 2017

Tussen de regels #64

In de boekenwereld is het nooit komkommertijd. Zo komt er een tv-serie gebaseerd op Judas, werden er weer verschillende literaire prijzen uitgereikt én is er goed nieuws voor fans van Fifty Shades of Grey.



* Er wordt een Amerikaanse tv-serie gemaakt gebaseerd op Judas van Astrid Holleeder. Het is nog niet bekend wanneer de serie in productie gaat en wordt uitgezonden. Mogelijk valt dit samen met de uitgave van de Engelstalige versie van het boek, dat in het voorjaar van 2018 in de Amerikaanse winkels moet liggen. In Nederland was Judas het bestverkochte boek van 2016.

* De kwaliteit van de vertaling kan een boek maken of kraken. Toch worden vertalers veel te weinig in het zonnetje gezet, vind ik. Gelukkig is er de Letterenfonds Vertaalprijs. Die is dit jaar voor Roel Schuyt, vertaler van verschillende Oost-Europese boeken. Volgens de jury "creëert Schuyt altijd een Nederlandse tekst die zich qua literair gehalte kan meten met het origineel." De prijs, waaraan een geldbedrag van 10 000 euro verbonden is, wordt op 8 december uitgereikt.

* Gisteren werd op Het Betere Boek in Gent De Bronzen Uil voor beste Nederlandstalig debuut uitgereikt. Grote winnaar was De Afwezigen van Lieke Kezer. De publieksprijs ging naar Verhaal uit de Zonnestad van John-Alexander Jansen.

* E.L. James heeft een nieuw boek geschreven in de Fifty Shades of Grey-reeks. De schrijfster brengt in november Darker: Fifty Shades Darker as Told by Christian uit, een nieuwe versie van het tweede boek in de bekende serie.

* Afgelopen vrijdag werden in het Museum Dr. Guislain in Gent de Prijzen voor het Religieuze en Spirituele boek 2017 uitgereikt. Margot Vanderstraeten wint met Mazzel Tov de Prijs voor het Religieuze Boek, Axel Roose wint de Prijs voor het Spirituele Boek met De Vrolijke Wijsheid.

* Op de Frankfurter Buchmesse kregen de tekeningen van de Belgisch-Portugese illustratrice Fatinha Ramos de Excellence Award. De komende weken zullen haar illustraties ook te zien zijn in het Centre Pompidou in Parijs en in het American Museum of Illustration in New York.

* Jeroen Olyslaegers wint de Tzum-prijs 2017 voor mooiste zin geschreven in een boek uit 2016. De zin komt uit zijn roman Wil en luidt:  "Mijn ouders zijn nooit pilaarbijters geweest, vooral mijn vader had enkel minachting voor al die lijkbidders in een kerk die devoot met hun handen boven de lakens sliepen en die de soutanedrager achter het altaar beschouwden als hun genadeloze gids in de zoölogie van de lusten." Olyslaegers krijgt 46 euro, één euro voor elk woord in de zin én een beker.

Welk boek verdient volgens jou de prijs voor mooiste zinnen?

Geen opmerkingen:

Een reactie posten