donderdag 20 augustus 2015

De boeken van dit najaar

De zomer is nog niet gedaan - ook al ziet het er soms wel naar uit de laatste weken - of de najaarscatalogi van de uitgeverijen vallen alweer in de bus of mailbox. Ik kan me uren bezig houden met het kijken naar de boeken die eraan zitten te komen en verlanglijstjes te maken. Naar deze boeken kijk ik het meeste uit!

Romans


      

Portret van een vrouw - Jojo Moyes (De Fontein - september 2015)
Terwijl de Eerste Wereldoorlog Frankrijk verscheurt en haar grote liefde Édouard vecht aan het front, is Sophie de steun en toeverlaat van haar familie. Wanneer in 1916 de Duitsers hun intrek nemen in het familiehotel dat Sophie runt met haar zus, raakt de Kommandant gefascineerd door Sophie en door het schilderij dat Édouard van haar maakte vóór de oorlog. Maar de aandacht van een Kommandant zet Sophie's leven en reputatie op het spel...
Bijna een eeuw later krijgt Liv een schilderij van haar man David, vlak voor zijn plotselinge dood. Het betekent alles voor haar, want dit portret van een jonge vrouw is een herinnering aan hun gelukkige, korte samenzijn. Maar dan komt de donkere en door passie verscheurde geschiedenis van het schilderij aan het licht, en opeens dreigt Liv opnieuw alles kwijt te raken...

Het geheim van mijn man - Liane Moriarty (A.W. Bruna - september 2015)
Stel je voor dat je man een brief aan je heeft geschreven, om te openen na zijn dood. Stel je voor dat die brief zijn diepste, meest donkere geheim bevat, die niet alleen het leven van jullie samen kan kapotmaken, maar ook dat van anderen. En stel je dan eens voor dat je deze brief toevallig vindt terwijl je man nog springlevend is.
Cecilia Fitzpatrick is een succesvolle zakenvrouw, staat voor iedereen klaar en is een toegewijde echtgenote en moeder. Maar die brief gaat alles veranderen, en niet alleen voor haarzelf. Liane Moriarty heeft een pageturner geschreven die je aan het denken zet: over hoe goed je degenen van wie je houdt eigenlijk kent – en hoe goed je jezelf uiteindelijk kent…

      Het gevonden leven van Martha Lost

Ik ben er - Clélie Avit (Xander Uitgevers - oktober 2015)
Sinds zeven maanden voelt Elsa niets meer: geen kou, geen honger, geen pijn en vooral geen angst. Ze is in coma. Thibault wordt gekweld door verdriet en woede, sinds de dag dat zijn broertje een auto-ongeluk veroorzaakte waarbij twee jonge meisjes omkwamen. 
Als hij - geteisterd door slaaptekort - de verkeerde ziekenhuiskamer binnenloopt, ziet hij Elsa roerloos in haar bed en besluit tegen haar te praten. Ze praat niet terug, maar hij weet zeker dat ze hem hoort. Terwijl de doktoren, vrienden en familie hun hoop voor Elsa's herstel verliezen, groeit in Thibault juist de overtuiging dat ze voor elkaar bestemd zijn.

Het gevonden leven van Martha Lost - Caroline Wallace (Karakter Uitgevers - november 2015)
Martha is wees. Ze werd als baby op het treinstation van Lime Street in Liverpool aangetroffen, in een achtergelaten koffer. Toen niemand de koffer kwam claimen werd het kantoortje voor gevonden voorwerpen haar thuis.Martha wordt de Assepoester van het station en raakt er door toedoen van Moeder zelfs van overtuigd dat als ze een stap buiten het gebouw zet het station in zal storten.
Tot Martha op een dag brieven begint te krijgen van iemand die beweert te weten wat haar ware identiteit is. Martha heeft het wonderbaarlijke talent om gevonden voorwerpen bij hun rechtmatige eigenaar terug te krijgen, maar is ze in staat het mysterie rond haar eigen afkomst op te lossen? En lukt het haar om voor het eerst een stap buiten het station te zetten zonder dat alles gruwelijk misgaat?

Thrillers


Hou je adem in - Holly Seddon       

Hou je adem in - Holly Seddon (Ambo|Anthos - januari 2016)
Journaliste Alex Dale onderzoek naar de zaak Amy Stevenson, die als vijftienjarig meisje werd aangevallen en voor dood werd achtergelaten. De dader is nooit gepakt. Vijftien jaar later ligt ze nog altijd in coma. Alex en Amy zijn even oud en groeiden niet ver van elkaar op. Zowel privé als professioneel gaat het bergafwaarts met Alex, maar deze zaak lijkt haar redding te zijn. Ze stort zich erop, maar wanneer ze dieper graaft, raakt ze in gevaar. Hou je adem in van Holly Seddon is meeslepend, spannend en overtuigt door de geloofwaardige en menselijke personages. Voor de lezers van Nicci French.

Blijf waar je bent - Sharon Bolton (A.W. Bruna - januari 2016)
De twaalfjarige Barney heeft dingen gezien die een kind niet zou moeten zien. Hij raakt geobsedeerd door een serie moorden in zijn buurt omdat hij, net als iedereen, weet dat de moordenaar opnieuw zal toeslaan. En het slachtoffer zal opnieuw een jongen zijn, zoals hijzelf. Het lichaam zal volledig leeggebloed worden achtergelaten op een van de strandjes aan de Theems. En dit kan elk moment gebeuren. Maar er is nog iets, een geheim dat Barney liever niet had geweten, dat hij met niemand durft te delen. Want wie zou een jongen van twaalf geloven? Naast Barney en zijn vader woont Lacey Flint, een jonge politieagente die wegens een traumatische gebeurtenis voor onbepaalde tijd thuiszit. Er is geen enkele reden voor haar om bij de gebeurtenissen betrokken te raken. Maar het blijkt onmogelijk om erbuiten te blijven. Met alle gevolgen van dien...

Kinder- en jeugdboeken


      

De zee zien - Koos Meinderts (De Fontein - november 2015)
Ze zouden samen de schoorsteenpijp op klimmen, Kees en Jan. Dat was de afspraak. Ze wilden weten of je vandaar over de duinen de zee kon zien. Alleen Jan klimt naar boven. Kees ziet hem een dodelijke val maken en rent ervandoor. Als hem uren later verteld wordt dat zijn vriend dood is, reageert hij geschokt, alsof hij van niets weet. Jaren later kijkt Kees terug op de dramatische gebeurtenis uit zijn jeugd: het echte verhaal moet nu maar eens verteld.

Jongen zonder naam - Bettie Elias (Davidsfonds - september 2015)
Samuel wordt midden in de nacht in Antwerpen met zijn familie opgepakt door de Duitse SS. Samen komen ze terecht in de Mechelse Dossinkazerne, een doorgangskamp waar duizenden Joden opgesloten zitten. In afwachting van hun deportatie per trein naar een van de concentratiekampen, ondergaan ze de wreedheden en vernederingen van de SS’ers. Tegelijkertijd plannen drie jongeren in Brussel de sabotage van een van deze transporten. Een onmogelijk idee, waar zelfs verzetslieden niet in geloven. Hun verhaal en dat van Samuel zal zich op een onwaarschijnlijke manier kruisen. 

December      Omslagfoto

December - Annie M.G. Schmidt (Querido - oktober 2015)
Winterse voorleesbundel met gedichten over Sinterklaas, sneeuwplezier, kerstbomen, ijspret, oudejaarsavond en nog zoveel meer. 

De jongen op de berg - John Boyne (Boekerij - november 2015)
Als de zevenjarige Pierrot zijn beide ouders verliest, moet hij zijn huis in Parijs verlaten om een nieuw leven te -beginnen bij zijn Duitse tante Beatrix. Zij is huishoudster bij rijke mensen die boven op een berg wonen, ergens in Duitsland.
Maar het zijn geen gewone tijden: Pierrot leeft in 1935 en de Tweede Wereldoorlog nadert met rasse schreden. Evenmin is het huis op de bergtop een gewoon huis; het is Berghof, het adelaarsnest waarin Adolf Hitler zich regelmatig terugtrekt. Pierrot maakt al snel deel uit van Hitlers wereld. Een gevaarlijke wereld waarin terreur, geheimen en verraad aan de orde van de dag zijn. Is ontsnapping nog mogelijk?

Non-fictie


 Mindfulnessbox     Omslagfoto

Mindfulness Box - Eva Brobbel (Rubinstein - november 2015)
Zoals Boerhaave al zei: ‘Eenvoud is de kracht van het ware.’ En dat is waar mindfulness om draait: de pure eenvoud van het moment, waarin je alleen maar bewust aanwezig hoeft te zijn. Zonder gepieker, zonder oordeel, zonder stress. In plaats daarvan met je aandacht volledig in het hier en nu, met open zintuigen, een diepe ademhaling en een open hart. Wat maakt dat je je kunt verwonderen, dat je de magie van het leven kunt ervaren. En dat brengt je momenten van geluk. Zo simpel is het eigenlijk. En toch vaak ook zo lastig om vol te houden. No more! Want nu is er de Mindfulness Box: een doosje vol inspiratie, geheugensteuntjes en wijsheden van grote en kleine denkers om actief mee aan de slag te gaan. Zodat je dagelijks op jouw manier mindful kunt zijn.

De Derde Rijk-dagboeken - Albert Speer (Meulenhoff - oktober 2015)
Albert Speer (1905-1981) staat bekend als de architect van het Derde Rijk, was een vertrouweling van Hitler en behoorde tot diens intimi. Na de oorlog behoorde Speer tot de nazi-kopstukken die in Neurenberg werden berecht. Hij werd veroordeeld tot twintig jaar cel. Omdat hem verboden werd biografische aantekeningen te ­maken, schreef hij in de Spandau-gevangenis zijn memoires over zijn leven, het Derde Rijk en zijn bijna dagelijkse omgang met Hitler op wc-papier, vloeitjes en andere middelen. Het manuscript werd naar buiten gesmokkeld. Na zijn vrijlating verscheen De Derde Rijk-dag­boeken, dat uitgroeide tot een klassieker en tot de meest gelezen boeken over het Derde Rijk behoort.


Welke boeken die dit najaar verschijnen wil jij zeker lezen?

Geen opmerkingen:

Een reactie posten