woensdag 1 juni 2016

RECENSIE | Kruis en munt - Koen Strobbe

De jonge sterrenchef Isabel arriveert in de idyllische Provence, klaar voor een nieuw leven met haar vriend Bas. Wanneer hij niet opdaagt in het station, rijdt Isabel naar het hotel waar hij al een week verblijft. Diezelfde avond vindt ze een milt in haar bed. Bas lijkt spoorloos verdwenen. Met de hulp van wijnbouwer en oud-gendarme David begint Isabel te graven in het verleden van haar vriend in de hoop hem te vinden. Terwijl almaar meer verborgen facetten van Bas aan de oppervlakte komen en Isabels wereld instort, groeien zij en David naar elkaar toe. Wanneer ze verwikkeld raken in een gevaarlijk web van pooiers, ex-legionairs en orgaanhandelaars is vluchten niet langer mogelijk. Kunnen ze een list bedenken om zich te redden?


Een thriller waarin orgaanhandel, pooiers en het Vreemdelingenlegioen een hoofdrol spelen, daar was ik heel benieuwd naar. Hoe zou de auteur al deze elementen op een geloofwaardige manier samenbrengen?

Na een verrassende proloog, die eigenlijk weinig met de rest van het verhaal te maken heeft, maak je vanuit verschillende perspectieven kennis met alle kleurrijke personages die een rol zullen gaan spelen in deze thriller.

Koen Strobbe, zelf wijnbouwer in de Provence, vangt als geen ander de sfeer van broeierige, lome zomeravonden in Zuid-Frankrijk. Maar vergis je niet, die mooie avonden vormen het decor voor corruptie en intriges op het allerhoogste niveau. Niemand is te vertrouwen. Idyllische plaatjes en huiveringwekkende taferelen wisselen elkaar af.

Sommige elementen uit de heerlijk gecompliceerde maar zorgvuldig uitgewerkte plot mogen dan wat vergezocht zijn, ze doen geen afbreuk aan het verhaal. De verschillende verhaallijnen zitten ingenieus in elkaar en komen uiteindelijk heel mooi samen. Wel vond ik het jammer dat Bas opeens van de radar verdwijnt en daarna geen rol van betekenis meer speelt in het verhaal dat met zijn verdwijning begon.

Ik zou kunnen zeggen dat dit debuut de perfecte thriller is voor deze zomervakantie, maar van dit soort boeken kun je eigenlijk het hele jaar door genieten.


Kruis en munt
Koen Strobbe
Aantal pagina's: 336
ISBN 9789022332641
Uitgeverij Manteau (mei 2016)

Met dank aan WPG Uitgevers voor het recensie-exemplaar.


Deze recensie maakt deel uit van een blogtour rond dit boek. Benieuwd wat andere bloggers van Kruis en munt vinden?

25 mei: Thrillerweb.nl
26 mei: perfecteburenleesclub.blogspot.be
27 mei: booksandteacorner.wordpress.com
30 mei: www.boekenvlinder.be
1 juni: www.boekboetiek.be
3 juni: vrouwenthrillers.nl
6 juni: drukinkt.net
7 juni: biebmiepje.nl
8 juni: ThrillZone.nl
9 juni: boekverslaafde.blogspot.be
10 juni: graaggelezen.blogspot.be

Geen opmerkingen:

Een reactie posten