zaterdag 28 september 2013

RECENSIE | Het meisje en de soldaat - Aline Sax

Wereldoorlog I. Een blind meisje woont met haar mama en tante in een herberg. Haar papa is aan het front. Het meisje houdt ervan om buiten op een bankje te zitten. Op een dag snuift het meisje een onbekende geur naast zich op. Er blijkt een Afrikaanse soldaat op het bankje te zitten. Hij is erg ongelukkig in dit koude land en mist zijn vrouw en zoontje. Elke dag dat hij niet aan het front is, komt hij naar het bankje. Hij vertelt het meisje over zijn land, zij vertelt over haar papa. Op een dag is de soldaat er niet. Het meisje is in paniek. Ze gaat naar hem op zoek...

Dit boekje is eigenlijk een kinderboek (+10 jaar), maar het belandde toch in mijn bibtas, gewoon omdat dat lege bankje op de omslag mij zo aansprak. Heel sober, net als de andere schilderijen van Ann De Bode binnenin. In alleen maar bruingroene tinten illustreren ze perfect de grimmige kant van het verhaal.

Ook het verhaal zelf is heel sober en bijna intiem. Een klein blind meisje, waarvan je als lezer de naam nooit te weten komt, zit iedere dag op hetzelfde bankje in de buurt van haar moeders herberg. Op een dag voelt ze dat er nog iemand op het bankje zit: een zwarte soldaat, wiens naam ook onbekend blijft. Ze sluiten vriendschap en vertellen om en om hun verhaal. De wereld van het meisje is klein en ze weet vrijwel niets van de gruwelen aan het front, ze kent alleen de geuren die de soms tot in haar dorp waaien. De soldaat daarentegen kent het front maar al te goed en is blij met een paar dagen rust achter de linies, maar de burgers in het achterland zijn bang van hem omdat hij zwart is. Alleen het meisje lijkt niet bang te zijn. Ze vertellen elkaar over hun leven en hun angsten.

Aline Sax schetst op een prachtige, subtiele manier de gevoelens van het meisje en de soldaat. Schrijven vanuit het standpunt van een blinde lijkt me heel moeilijk. Tijdens het lezen roep ik automatisch beelden op in m'n hoofd, maar bij dit boekje moest ik geuren oproepen, net zoals het blinde meisje. Dat zorgde voor een heel bijzondere leeservaring.

Door een zwarte soldaat (een tirailleur) als hoofdpersonage te kiezen, legt de auteur een klein stukje onbekende geschiedenis bloot. In de Eerste Wereldoorlog speelden niet alleen Fransen, Britten en Duitsers de hoofdrol. Algerijnen, Senegalezen, Chinezen, Indiërs, en ga zo maar door. De halve wereld was gedurende die paar vreselijke jaren verzameld op een klein lapje grond in Vlaanderen.

Het feit dat dit een kinderboek is, zou geen enkele volwassene mogen tegenhouden om het te lezen. Een echt pareltje.

P.S.: Neem ook eens een kijkje op de website van Aline Sax. Daar vind je ook de mooie boektrailer van Het meisje en de soldaat.

Score:
«««««


Het meisje en de soldaat
Aline Sax
Aantal pagina's: 96
ISBN 9789058388421
Uitgeverij: De Eenhoorn (maart 2013)Dit boek telt mee voor de Ik lees Nederlands!-uitdaging.

4 opmerkingen:

 1. Ik heb twee boeken van Aline Sax gelezen die ik erg goed vond (Wij, twee Jongens), dus misschien moet ik dit ook eens proberen!

  BeantwoordenVerwijderen
 2. O dit lijkt me een prachtig boek. Dank voor de tip

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Ik hou niet zo van dit soort boeken over de oorlog e.d.
  Wel een fijne review :)

  BeantwoordenVerwijderen